28 March 2009

260309 MUARA/SAWAR SAWAR


260309 Muara dan Sawar Sawar.
Cuaca sangat baik ,air pasang pada waktu petang, jam5.30 petang saya sempat mengali wak wak di pualu Muara ,saya hanya mengambil 10 ekor sahaja kerana udang pukat yang kawan saya pukat pada tengahari hampir 7kg dan sebahagian nya di hidupkan  sekitar 200 ekor.
Kmi memancing di sekitar pelabuhan Muara dan Pualau Muara Besar namun hasil nya kurang memuaskan hanya bebarapa ekor ketambak saja yang makan pancing sehingga tangah malam air mula bergerak surut lalu kami memancing di bawah pelabuhan baru ,di sana saya memancing ikan ilak ilak dan kalakitok dan berhasil menaikan ikan ilak ilak sebanyak 30 ekor.
Pada pagi hari ketika air pasang kami hanya berhasil menaikan ketambak lagi hanya saiz nya kecil kecil ,lalu kami ke sawar sawar memancing ikan takat dan ini lah hasil nya.
25 March 2009

240309 PELUMPONG/MUARA/27

240309 Kawasan ujung Pelumpong Pelabuhan Muara dan kawasan Pualu Muara Besar.

Kami memukat udang di kawasan Pepatan kira kira jam 5.30 petang,Hanya dua kali pasang saja kami berhasil mengumpulkan kira 200 ekor udang kapor.

Kami bertolak dari Pepatan menuju Ujung Pelumpong, katika itu air baru naik pasang,di sana kami berjaya menaikan beberapa 5 ekor Ketambak.
Setelah hampir satu jam di sana kami menghadapi masalah dua lampu  di perahu rosak ,terpaksa lah di perbaiki dahulu se hingga air mula bergerak surut, ikan sudah tidak berselera lagi untuk makan udang di pancing kami lalu kami berpindah ke Pelabuhan Muara ,di san puan iakn tidak makan sehingga jam 4 pagi setelah air pasang kembali baru ada lagi tarikan yang di nantinantikan se hingga jam 6 kami pun balik.